Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

'De vrijdagmiddag borrel vindt op gepaste afstand plaats en af en toe gaan mensen bij elkaar op de koffie. De chemie is absoluut voelbaar.'
Bewoner loft Minidorp in de stad

PDF

Stadsbouwgroep Minidorp in de stad

Kenmerken: Nieuwe stad / Bouwgroepen / Nieuwbouw
Locatie: Werf van Gips, Dordrecht
Programma: 11 grote appartementen met gemeenschapsruimte, atelier, logeerkamer, daktuin en 11 gebouwde parkeerplaatsen
Opdrachtgever: Stichting “Minidorp in de stad”
Advies ontwikkeling, projectleiding en ontwerp: De Nijl Architecten
Aannemer: RIZ bouw
Datum ontwerp en realisatie: 2017-2018 (ontwerp), 2019 (uitvoering), 2020 (oplevering)
Fotografie: Jannes Linders

Stadsbouwgroepen
Met Stadsbouwgroepen spelen we in de toenemende vraag naar een andere cultuur van wonen en ontwikkelen. Steeds meer mensen kiezen bewust voor de stad en willen met gelijkgestemden zelf hun (werk- en) woonomgeving vormgeven. Coöperatief, betrokken bij de buurt. Geïnspireerd door Berlijnse voorbeelden treden we op als intermediair. We brengen groepen particulieren samen om kleinschalige woonprojecten te realiseren. Kwaliteit en betrokkenheid zijn sleutelwoorden.

Minidorp in de stad
Samen met de deelnemers hebben we een woongebouw gemaakt om ‘samen oud te worden’. Comfortabele woningen met een groot terras, gecombineerd met gemeenschappelijke voorzieningen voor ontmoeting en een aangenaam leven met elkaar. Elke woning is anders en benut de fantastische ligging aan de rivier.

Locatie
Het project ligt op Stadswerven. De prachtige ligging aan de drukbevaren rivier was verreweg de belangrijkste kwaliteit van de locatie. De scherpe hoek is verzacht door het gebouw af te schuinen. Ook hebben we aansluiting met de lagere stadshuizen zorgvuldig uitgewerkt door de situering van het lagere bouwdeel met de gemeenschapsruimte.

Samen wonen
De onderste lagen zijn benut voor gemeenschappelijke voorzieningen. De begane grond biedt plaats aan de parkeergarage, bergingen, het atelier, de logeerunit en een hoge entreehal. Op de garage ligt de daktuin en de gemeenschapsruimte met keuken. De twee appartementen aan de daktuin hebben een grote lichte woonhal gekregen, met uitloop naar een privé-terras aan de daktuin.

Karakter
De ontsluitingskern is aan de zuidkant gelegd, zodat we de lange gevel aan de noordkant volledig voor woonfuncties konden benutten. De halfinpandige ‘buitenkamers’ liggen pal naast de kern. Je komt elke woning binnen in een lichte hal langs het buitenkamer. Een korte brede gang schakelt dit terras aan de woonkamer. Uitzicht, binnenkomst met daglicht en buitenkamer geven de appartementen karakter.

Maatwerk
Alle appartementen kijken uit over de rivier. Binnen een regelmatige structuur zijn verschillende woninggroottes gemaakt. Op het dak een groot appartement met een dakterras. Elke plattegrond is aangepast aan individuele wensen.

Naar een andere bouwcultuur
Het bijzondere woonprogramma van ‘Minidorp’ werd niet voorzien binnen het reguliere planaanbod. Ook de compromisloze keuze voor breed wonen langs de rivier levert niet de meest economische planopzet op. Toch zijn het juist deze aspecten die dit gebouw karakter geven en zorgen voor diversiteit op Stadswerven. De stad heeft daar baat bij. Dat pleit voor een bewuste politiek om naast de ‘normale’ ontwikkelpraktijk ruimte te bieden aan kleinschalige projecten met grote betrokkenheid van bewoners en architecten.

Interesse?
Graag nodigen we je uit om mee te doen. Heb je interesse in onze aanpak, wil je graag met anderen een bouwgroep vormen óf heb je een locatie in te brengen? Laat het ons weten met een mail of via het aanmeldingsformulier. Je kunt onze bouwgroepen ook volgen op linkedin.