Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

'De Nijl Architecten ontwerpt een woontorentje dat antwoord geeft op alle buren en de voorbijgangers naar binnen lonkt.'
www.plugrotterdam.nl / AIR

Propositie Kruiskade, een bijdrage aan stad en straat

De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade
De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade
De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade
De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade
De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade
De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade
De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade
De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade De Nijl Architecten - Propositie Kruiskade

Kenmerken: Binnenstad / Centrumgebied / Wederopbouwwijk / Nieuwbouw
Locatie: Rotterdam, Centrum
Programma: 1 winkelunit en 18-36 woningen
Opdrachtgever: Eigen initiatief / ontwikkeling
Samenwerking: Rotterdams Ontwikkel Kollektief
Bijzonderheden: Deelname ontwerpmanifestatie PLUG Rotterdam (AIR Rotterdam)
Datum: 2013 (ontwerp)

Inzet
Prettige woningen met een aantrekkelijke winkel of leuk restaurant aan de straat, dat is wat ons voorstel wil bijdragen aan de Kruiskade.

Intentie
Tussen twee losse gebouwen ligt een gat. De straatwand is onderbroken. We zien rommelige achterkanten, de toegang van een parkeergarage en afvalcontainers van het hotel. Verkeer rijdt in en uit. Ons voorstel bindt de Kruiskade samen door een nieuw focuspunt te bieden. Meer continuïteit langs de straat, zowel ruimtelijk als functioneel. We willen het specifieke winkelmilieu van de Kruiskade versterken en zien op deze plek mogelijkheden voor compacte, comfortabele woningen. De exclusiviteit van een kleinschalige opzet helpt daarbij.

Ons voorstel vertrekt uit de kracht van de plek. Het Lijnbaankwartier is inmiddels een omgeving van ‘moderne monumenten’. We willen de sfeer van Wederopbouw in ons voorstel voelbaar maken: open, stralend en optimistisch. Tussen het Hilton en de Thalia een derde gebouw. Evenals beide Rijksmonumenten een ‘vrijstaand’ gebouw met een eigen karakter. Tesamen een nieuwe straatwand van de Kruiskade.

Bebouwingsopzet
Ons voorstel is het gat te bebouwen met behoud van de logistiek van parkeergarage en hotel. Een opzet met een toren, die, hoog boven het gat, de straatwand definieert. Drie grote, glazen erkers leggen de relatie met het straatleven. De middelste erker is doorgetrokken tot de straat en geeft toegang tot het gebouw. De eerste verdieping heeft een straatgebonden functie, bijvoorbeeld een winkel of een restaurant. De gesloten tweede verdieping heeft een constructieve rol in de opvang van de overkragingen en is gebruikt voor bergingen. De overige verdiepingen bieden ruimte aan woningen. Tussen kern en dragende gevels zijn meerdere indelingen mogelijk.